Beneficiile usturoiului pentru sanatate

POSTED BY Andrei | nov., 22, 2016 |

Reputaţia usturoiului de a fi bun la toate nu este de ieri de azi. Încă de pe vremea Egiptului antic era folosit atât pentru gătit, cât şi pentru tratarea problemelor de inimă, a presiunii sângelui crescută, a coloesterolui mărit, a răcealii, gripei şi a altor infecţii.

De peste 20 de ani, usturoiul o fost subiectul a numeroase studii ştiinţifice, conţinând una dintre cele mai versatile substanţe naturale folosite pentru a ne menţine sănătoşi – alicina.

Alicina este tiosulfinatul predominant din usturoi (Allium sativum). Alicina este responsabilă pentru mirosul tipic şi ofensiv de usturoi. Reprezinta mecanismul de apărare al usturoiului împotriva atacului dăunătorilor. Când planta de usturoi este atacată sau rănită, aceasta produce alicina prin intermediul unei reacţii enzimatice. Enzima numită alinaza transformă aliina în alicină, care este toxică pentru insecte şi microorganisme.

Incidenţa ulcerelor gastrice este mai mică la populaţiile cu consum ridicat de usturoi. Studiile au confirmat că alicina are un efect inhibitor asupra Helicobacter pylori, o bacterie responsabilă cu dezvoltarea ulcerului gastric.

Aceasta are proprietăţi antibiotice care se activează atunci când usturoiul este tăiat sau sfărâmat şi este responsabilă de mirosul înţepător şi gust. De îndată ce este absorbită în intestin, ea este eliminată prin intermediul plămânilor şi pielii, de aceea cei care îl consumă se confruntă cu o respiraţie şi transpiraţie care îi poate ţine pe cei din jur la distanţă.

10 beneficii ale usturoiului:

-Usturoiul proaspăt poate ajuta în lupta contra bacteriilor, fungilor şi infecţiilor cu viermi şi poate ucide bacterii precum E. coli sau Salmonella.

-Contribuie la eliminarea toxinelor din ficat, protejându-l în acelaşi timp.

-Poate trata herpesul şi ciupercile de la nivelul picioarelor, dar şi negii.

-De asemenea, are un puternic efect antiinflamator, ajutând organismul să lupte contra alergiilor.

-Sucul de usturoi calmează mâncărimile şi erupţiile apărute în urma ciupiturilor de insecte.

-Folosit zilnic, întăreşte sistemul imunitar reducând numărul şi frecvenţa răcelilor, ajută la tratarea iritaţiei gâtului şi scade riscul de a avea cancer.

-Creşte nivelul de insulină şi reglează nivelul zahărului în sânge (este ideal pentru diabetici).

-Conţine vitaminele C şi B6,  dar şi seleniu şi fier.

-Are un bun efect împotriva căderii părului. Masează delicat scalpul cu un căţel de usturoi sau în amestec cu puţin ulei de măsline.

-Aplicat pe coşuri, elimină bacteriile şi ajută la vindecarea acestora

Dacă nu poţi tolera usturoiul şi totuşi vrei să beneficiezi de minunile pe care la face, poţi apela la suplimente alimentare.

 

Sursa: csid.ro, food-info.net

 

TAGS :

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *