Bolile ficatului si metode de detoxifiere

POSTED BY Andrei | iul., 25, 2017 |

Fiind unul dintre cele mai mari organe interne ale corpului, ficatul afectează aproape fiecare proces fiziologic al organismului și efectuează peste 500 de funcții chimice diferite. Boala hepatică împiedică aceste funcții, punând o presiune enormă asupra sănătății individului.

Principalele sale funcții sunt:

– Metabolizează majoritatea substanțelor nutritive absorbite de intestin

– Depozitarea nutrienților, mineralelor, a fierului și a vitaminei A.

– Produce proteine

– Detoxifiază sângele prin eliminarea medicamentelor, a alcoolului și a substanțelor chimice potențial nocive din sânge și tratarea acestora chimic, astfel încât acestea să poată fi excretate prin sistemul digestiv sau urinare.

Deoarece ficatul intră în contact cu multe substanțe nocive, este protejat împotriva imbolnăvirii în două moduri principale. În primul rând, se poate regenera prin repararea sau înlocuirea țesutului rănit. În al doilea rând, ficatul are mai multe unități celulare responsabile pentru aceeași sarcină. Prin urmare, dacă o zonă este rănită, alte celule vor îndeplini funcțiile secțiunii vătămate pe durată nedeterminată sau până când repararea daunelor nu va fi rezolvată.

Diferitele tipuri de afecțiuni hepatice includ hepatită, ciroză, tumori hepatice și abces hepatic (colectarea de puroi), și acestea sunt doar câteva. Accentul va fi în cele două forme cele mai comune: hepatita și ciroza.

Hepatita este o inflamație a ficatului cauzată de un virus. Există mai multe tipuri de hepatită și, deși au simptome similare, ele se manifesta în moduri foarte diferite.

Hepatita A este cea mai comună și cea mai infecțioasă, răspândindu-se ușor de la o persoană la alta ca majoritatea altor viruși. Aceasta afectează milioane de oameni din întreaga lume și este responsabilă pentru peste 2 milioane de decese pe an.

Hepatita B este obținută prin expunerea la sânge infectat, fluide vaginale sau spermă. Se estimează că aproximativ 300.000 de canadieni au hepatită B.

Hepatita C afectează aproximativ 3,5 milioane de americani din nordul continentului. Aproximativ 15% dintre cei cu hepatită C s-ar fi putut expune la produsele sanguine infectate înainte de începerea testelor de sânge pe scară largă.

Hepatita D este unică deoarece poate afecta numai persoanele care au deja hepatită B.

Al doilea tip de tulburare hepatică se numește ciroză. Etapa finală a multor forme diferite de boli hepatice. Ciroza implică cicatrizarea permanentă a ficatului, care poate avea un impact grav asupra funcționării corecte a organului.

Care sunt cauzele apariției bolilor ficatului

Hepatita este o inflamație a ficatului care poate fi cauzată de un virus, de tulburări moștenite și, uneori, de anumite medicamente sau toxine, cum ar fi alcoolul și drogurile. Oamenii de stiinta au identificat patru tipuri principale de hepatita virala: hepatita A, hepatita B, hepatita C si hepatita D.

Hepatita A este pe calea apei și se răspândește în principal prin canalizare și alimente și apă contaminate.

Hepatita B se transmite prin contact cu spermă, sânge sau secreții vaginale infectate și de la mamă la nou-născut. Hepatita B se răspândește cel mai frecvent prin sex neprotejat și prin împărtășirea acelor infectați (inclusiv cele utilizate pentru tatuare, acupunctură și piercing).

Hepatita C se răspândește prin contact direct cu sângele.

Hepatita D se răspândește prin ace infectate și transfuzii de sânge.

Îmbunătățirea screening-ului sângelui donat a redus mult riscul de capturare a hepatitei B sau C din transfuzii de sânge. Atât hepatita B cât și C pot fi răspândite prin împrumutarea bricilor, sau folosirea periuțelor de dinți a altor persoane și a unghierelor .

Principala cauză a cirozei este infecția cronică cu virusul hepatitei C. Alte cauze includ:

Pe termen lung, consumul excesiv de alcool

Infecție cronică cu virusul hepatitei B

Tulburări ale metabolismului fierului și cuprului

Reacții severe la anumite medicamente

Ficat gras cauzat de obezitate

Infecții de la bacterii și paraziți de obicei găsite în tropice

Repetate episoade de insuficiență cardiacă cu congestie hepatică și obstrucție a ductului biliar

În cazul cirozei, țesutul hepatic este distrus ireversibil și progresiv ca urmare a infecției, a otrăvirii sau a altor boli. Țesutul normal al ficatului este înlocuit cu cicatrici.

Simptome și complicații

Atât hepatitele cat și ciroza prezintă câteva semne de avertizare. În faza acută a majorității formelor de hepatită, există simptome asemănătoare gripei, cum ar fi oboseală, febră, greață, pierderea apetitului și durere (de obicei sub coastele din partea dreaptă a abdomenului). Este posibil să existe și un anumit icter (îngălbenirea pielii și a albului ochilor.)

În urma stadiului acut, hepatita A va fi eliminată din organism și se va dezvolta imunitatea pe tot parcursul vieții. În hepatitele B și C, particulele virale pot rămâne în organism, producând o infecție cronică care durează ani de zile. Acest lucru poate duce în cele din urmă la ciroză hepatică și, în unele cazuri, la cancer la ficat.

Semnele și simptomele cirozei includ:

Durere abdominală

Oboseala generala

Sângerare intestinală

Mâncărime a pielii

Icter (îngălbenirea pielii și a ochilor)

Pierderea apetitului sexual

Greață și vărsături

Vase de sânge sparte, vizibile, sub piele, sau vânătăi ușoare

Umflarea abdomenului și a picioarelor cauzată de acumularea de lichide

Lipsa de energie

Scăderea în greutate

Dacă aveți ciroză, trebuie să va adresați medicului dvs curant, de urgență, dacă aveți oricare dintre următoarele simptome:

Confuzie

Sângerare rectală

Vărsături de sânge

Efectuarea diagnosticului

Medicii diagnostichează hepatita cu teste de sânge și un istoric personal complet. Ei vor întreba dacă:

Utilizați medicamente intravenoase

Ați mâncat recent moluște din apele poluate

Ați călătorit în țările în care infecțiile cu hepatită sunt comune

Ați avut o transfuzie de sânge sau ați fost în contact cu sânge proaspăt

Ați avut practici sexuale potențial periculoase sau cu persoane pe care nu e cunoașteți foarte bine

Ați luat anumite medicamente în ultimele luni

Diagnosticarea cirozei se bazează pe antecedentele și aspectul clinic sau medical și pe rezultatele testelor de sânge. De asemenea, poate fi efectuată o biopsie hepatică pentru a confirma diagnosticul.

Tratamentul și prevenirea

Nu există tratament specific pentru hepatita acută. Odihna nu este întotdeauna esențială, deși vă puteți simți mai bine dacă vă limitați activitatea fizică. Este important să se mențină un aport adecvat de calorii. Medicul dvs. vă poate recomanda mese mici si dese, bogate în calorii, și foarte multe lichide. Alcoolul trebuie evitat sau limitat pentru a ajuta la recuperarea ficatului. Dacă nu puteți mânca sau bea, trebuie să fiți spitalizat.

Unii oameni cu hepatită cronică B sau C pot beneficia de medicamente care pot încetini reproducerea virusului pentru a scădea cantitatea de virus din organism. Riscurile și beneficiile acestor medicamente ar trebui discutate cu medicul dumneavoastră.

În cazul hepatitei B sau C, medicul poate verifica periodic sângele timp de câteva luni pentru a supraveghea orice semne persistente de inflamație în ficat. De obicei, nu este necesar să se izoleze persoanele cu hepatită, dar cei care sunt aproape de cineva cu hepatită ar trebui să fie conștienți de modul în care virusul se răspândește. Spălarea pe mâini după ce mergeți la baie este foarte importantă.

Există o serie de modalități prin care guvernele și profesioniștii în domeniul sănătății se luptă împotriva răspândirii hepatitei. De exemplu, există o vaccinare eficientă pentru hepatita A. Programele pentru imunizare, împotriva hepatitei B, există, iar screening-ul donațiilor de sânge este acum o practică obișnuită de a verifica hepatita C. În Canada și nu numai, vaccinarea împotriva hepatitei B este recomandată pentru întreaga populație și este considerata ca fiind primară în rândul sugarilor. Dacă mergeți în țări în care hepatita este frecventă, consultați-vă cu medicul dumneavoastră pentru a vedea dacă puteți beneficia de imunizarea împotriva hepatitei A sau B. Nu există imunizare împotriva hepatitei C.

Pentru a preveni răspândirea hepatitei virale, spălarea mâinilor de către personalul medical care vine în contact cu ustensile contaminate, lenjeria de pat sau îmbrăcămintea este trebuie sa fie cât mai igienizate. Lucrătorii din domeniul sănătății ar trebui vaccinați, deoarece aceștia prezintă un risc mai mare de infecție din cauza expunerii la persoanele infectate.

Deși nu există tratamente eficiente pentru ciroza hepatică, progresia acesteia poate fi redusă foarte mult prin abstinența completă de alcool. De asemenea, trebuie avută atenție sporită atunci când se ia în considerare utilizarea medicamentelor care pot agrava afecțiunile hepatice. De exemplu, persoanele cu ciroză ar trebui să discute cu medicul lor cât de mult acetaminofen (paracetamol) pot lua, deoarece acetaminofenul este metabolizat de către ficat. Uneori medicamentele anti-inflamatorii trebuie evitate.

Tratamentul se concentrează în principal pe complicații și poate include restricții de sare pentru a combate retenția de lichide, medicamente diuretice („pilule de apă” care ajută la scăderea excesului de apă din organism), uneori o dietă hipoproteică ( săracă în proteine) și suplimente de vitamine cum ar fi vitaminele K , A și D. Mâncărimile pot fi controlate cu medicamente speciale. Laxativele pot fi prescrise pentru a accelera eliminarea toxinelor din sistem. În unele cazuri, poate fi necesar un transplant de ficat.

Iată câteva sfaturi pentru a preveni aceste afectiuni:

Vaccinați-va împotriva hepatitei sau pentru persoanele trecute de 40 de ani este necesară imunizarea cu imunoglobulină în cazul hepatitei A sau B.

Adoptați o dietă adecvată din toate grupurile de alimente.

Beți alcoolul cu moderație, sau deloc. Evitați alcoolul când luați acetaminofen (paracetamol).

Asigurați-vă o igiena adecvată. Deoarece germenii sunt răspândiți în mod obișnuit de mâini, asigurați-vă că vă spălați bine mâinile după ce utilizați baia. De asemenea, spălați-vă pe mâini înainte de a atinge orice fel de mâncare.

Nu manipulați niciun fel de sânge sau produse din sânge.

Nu arătați obiecte de toaletă personale, inclusiv periuțe de dinți și aparate de ras.

Dacă obțineți un tatuaj sau un piercing, asigurați-vă că condițiile sunt sanitare și că toate echipamentele sunt aseptice (fără microorganisme care provoacă boli).

Asigurați-vă că utilizați protecție (prezervative) atunci când aveți activitate sexuală.

Un sistem imunitar puternic are o capacitate mai mare de a lupta împotriva progresiei bolii hepatice.

Silimarina este un tip de flavonoid — un antioxidant ce contribuie la protejarea celulelor organismului. Silimarina este adesea administrată pentru combaterea bolii hepatice cronice cauzate fie de consumul de alcool sau hepatita virală. Acest compus poate contribui, de asemenea, la protejarea ficatului de ciroza, boala care lasă cicatrici la acest nivel. Această plantă poate ajuta la prevenirea decesului asociat cirozei, precum si la imbunatatirea funcției hepatice generale.

Evitați alimentele prăjite și cele procesate deoarece pot, de asemenea, să deterioreze ficatul. Grăsimile hidrogenate și substanțele chimice găsite în produsele alimentare procesate fac ca ficatul să lucreze mai mult.

 6 pași pentru detoxifierea ficatului

  1. Îndepărtați alimentele toxice din dieta dvs.
  2. Beți sucuri de legume crude
  3. Consumați pe alimente bogate în potasiu

– Cartofi dulci

– Sosurile de tomate

– Sfeclă verde și spanac

– Fasole

– Melasa (Lichid siropos rămas de la fabricarea zahărului, după concentrarea sucului de sfeclă sau de trestie de zahăr)( se găsește la magazinele naturiste )

– Banane

  1. Clisme cu cafea
  2. Luați armurariu, papadie și suplimente cu curcuma ( turmeric )
  3. Consumați ficat sau luați comprimate hepatice

 

Voi reveni cu metode de detoxifiere a ficatului, cu retete și sfaturi.

 

Aveți grijă de sănătatea dvs.   Aveți grijă de ficatul dvs.

 

TAGS :

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *