Ce fac indulcitorii artificiali?

POSTED BY Andrei | aug., 26, 2016 |

Daca pana acum v-ati gandit ca indulcitorii artificiali sunt mai sanatosi decat zaharul, ei bine, iata ca lucrurile nu stau chiar asa.
Un studiu publicat miercuri, 17 septembrie, preluat de  Agentia France Press  si transmis in Romania de Agerpress  spune ca indulcitorii artificiali folositi in ultimii ani pe scara larga ca mijloace de prevenire a obezitatii si diabetului, ar putea determina schimbari metabolice si  ar contribui chiar la agravarea riscurilor de diabet.

In cadrul studiului care certifica faptul ca acestia cresc riscul de a face diabet, s-a  observat impactul asupra soarecilor de laborator, apoi pe un esantion de 7 persoane.

S-a constatat astfel ca indulcitorii perturba compozitia si functia florei intestinale.

“Indulcitorii artificiali au fost introdusi masiv in alimentatie cu scopul de a reduce aporturile calorice si a normaliza nivelurile de glucoza din sange, fara a scadea pofta pentru dulciuri”, afirma cercetatorii in revista britanica Nature.

Astfel, studiul realizat de ei arata ca indulcitorii artificiali, din contra, ar putea contribui direct la intensificarea epidemiei de diabet, in loc sa o combata.  

Cercetarea s-a realizat in felul urmator: s-au adaugat trei indulcitori utilizati cel mai frecvent, respectiv aspartam, zaharina si sucraloza, in apa bauta de soareci zilnic.

Dupa un timp, ei au  dezvoltat  o intoleranta la glucoza. Experimentul a fost repetat pe mai multi soareci, rezultatul fiind acelasi.  

Intoleranța la glucoza apare cand organismul reacționeaza mai slab la efectele insulinei, fiind nevoit sa isi intensifice eforturile pentru a controla nivelul zaharului din sange. Fenomenul este observat frecvent in starile pre-diabetice.

Cu toate acestea, oamenii de stiinta raman destul de rezervati si afirma ca cercetarile lor trebuie efectuate la scara mai mare.

Enumeram pe scurt: 

Sucroza – este cunoscuta si sub denumirea de zahar sau zaharoza. Ea se formeaza din glucoza si fructoza. Exista variante ale produsului de genul zaharului de trestie sau zaharul din sfecla de zahar. Sunt de preferat variantele de zahar brut, celui rafinat.

Fructoza – este zaharul provenit din fructe, cel mai solubil in apa dintre toate zaharurile. Se gaseste in fructe, legume, miere.

Glucoza – cunoscuta si sub denumirea de dextroza. Se produce natural prin fotosinteza la plante si prin descompunerea glicogenului la animale, iar industrial din cartofi, porumb, orez, grau,din amidonul acestora.

Alcooli ai zaharului (nu produc carii): xilitol, eritritol, maltitol, manitol, isomalt, glicerol, sorbitol, glicol, etc.

Xilitol – un poliol extras din fructe si porumb. Indulcirea cu xilitol este benefica pentru dinti, previne cariile, fiind un ingredient frecvent in pastele de dinti. Are un continut caloric redus. Este benefic si in candidoza, spre deosebire de galactoza, glucoza si sucroza, care cresc raspandirea acesteia. In cantitati mari poate avea efect laxativ. Poate fi toxic pentru animale, in special caini. Gustul dulce este la fel de intens ca in cazul zaharului.

Eritritol – se produce natural in fructe si alimente fermentate, iar industrial prin fermentarea glucozei. Are 60-70% din dulceata zaharului, avand un aport caloric redus. Nu are efect laxativ si nu produce carii.

Maltitol – are 75-90% din dulceata zaharului si calorii mai putine. Are efect laxativ.

Sorbitol – se gaseste in pere, mere, prune, piersici, etc. Are efect laxativ

Indulcitori artificiali – consideram periculoasa pentru sanatate folosirea acestora

Indiferent de ceea ce auziti de la unii doctori si chiar nutritionisti, este bine sa evitati indulcitorii artificiali.

Sucraloza – de 600 de ori mai dulce decat zaharul, de 2 ori mai dulce decat zaharina si de 3 ori mai dulce decat aspartamul. Are codul E955 si a fost descoperita in incercarea de a forma un insecticid, folosindu-se foarte multe substante chimice printre care si clorul, considerat carcinogen. Sucraloza nu este un produs natural, desi prin denumirea sa este adesea confundata cu sucroza.

Aspartam – este cel mai controversat indulcitor artificial. In timp ce industria incearca sa ii demonstreze siguranta folosirii, exista tot mai multe studii care arata riscurile mari asupra sanatatii, in urma folosirii acestui indulcitor. Este de 200 de ori mai dulce decat zaharul.

Acesulfam K – acesulfamul de potasiu este un indulcitor artificial, de 200 de ori mai dulce decat zaharul.

Neotam – o noua versiune de aspartam, fara fenilalanina. Este de 7000-13000 de ori mai dulce decat zaharul.

Zaharina – de 200-700 de ori mai dulce decat zaharul. Lasa un gust amarui. Studii pe oameni si animale evidentiaza potentialul sau carcinogen.

sursa: http://www.edumedical.ro/

TAGS :

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *