Glutenul, inamicul alimentatiei

POSTED BY Andrei | sept., 23, 2016 |

Ce este glutenul si de ce trebuie sa ne ferim de el?

Glutenul este o proteina care se gaseste in grau, orz, secara, dar de asemenea se poate gasi si in unele alimente de panificatie (mezeluri, bere sau chiar soia ). Faina de grau este cea mai utilizata in randul romanilor, fie ca fac diverse produse de panificatie acasa, sau ca le cumpara din magazine cum ar fi painea, biscuitii sau produse de patiserie si cofetarie.

Mai exact ce face glutenul?

Glutenul este „ingredientul” care ajuta ca produsele de panificatie sa creasca frumos. Glutenul este acela care face aluatul elastic si pufos. Nu vi s-a intamplat niciodata sa nu va creasca painea pe care o faceti in casa, sau cozonacul si sa spuneti ca este din cauza fainii ? Ei bine, este din cauza glutenului din faina. Faina care contine gluten la contactul cu apa isi formeaza o asa numita plasa care retine bulele de bioxid formate in urma actiunii drojdiei. Daca glutenul nu este prezent in faina, nu se mai formeaza acea plasa si bulele de bioxid ies din aluat, iar din aceasta cauza nu mai creste suficient.

Persoanele care sunt alergice la gluten, sufera de fapt de boala celiaca ( intoleranta la gluten ).

Glutenul produce inflamatie la persoanele care sufera de aceasta boala. Leziunile provocate la nivelul intestinului subtire, impiedica absorbita nutrientilor si se numeste malabsorbtie. Si persoanele sanatoase pot simti afectiuni din cauza glutenului din produse cum ar fi: balonare, probleme cu digestia, dureri de stomac sau disconfort abdominal.

Alimentatia cu produse care nu contin gluten, este benefica atat pesoanelor care sufera de boala celiaca, cat si celorlalte persoane care doresc sa isi schimbe stilul de viata.

Adoptarea unui regim alimentar fara gluten, poate fi dificila la inceput, deoarece alimentele inlocuitoare pe care le consumam nu vor oferi aceeasi satietate, sau va fi doar o sensatia ca ” ca nu m-am saturat „. Asta pana cand organismul nostru se acomodeaza cu noul stil de viata.

Alimentele interzise persoanelor care sufera de boala celiaca sunt: grau (produse din grau), orz ( produse din orz), secara, amestecuri de grau, orz, secara, sau fulgi din aceste produse, paine, fulgi, produse extrudate, prajituri, musli, cereale false, drojdie de bere, faina de graham, proteina hidrolizata de grau, malt ( in toate formele: sirop, lapte, otet etc ), amidon de grau modifcat. In cantitati mai mici dar care pot contine gluten, sunt si urmatoarele alimente: sos de soia, piper alb, mixuri de condmente, vegeta, carnati, cremvursti, mezeluri, pastele, alimente procesate, sosuri pentru dressing, pudra de curry, alcool distilat, umpluturile din fructe pentru placinte, fasolea la conserva, cartofi congelati, si lista poate continua.

Aliemente fara gluten: hrisca , malai , porumb, in, mei, soia, quinoa, fasole, nuci, oua, carnea de peste, carne de pui, fucte, legume lactatele.

In concluzie, depinde numai de noi daca dorim sa consumam alimente sanatoase care ne ofera vitaminele si mineralele necesare unei bune functionari a tractului digestiv sau daca dorim sa mancam produse gustoase si care arata foarte bine, dar care nu ne ofera niciun nutrient benefic pentru sanatatea noastra.

TAGS :

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *