Hrana sa-ti fie medicament si medicamentul hrana – Hipocrate

POSTED BY Andrei | apr., 14, 2017 |

Acum mai bine de 2500 de ani, Hipocrate – considerat a fi parintele medicinei, ne-a lasat mostenire aceste cuvinte a caror valoare inestimabila nu o intelegem pe deplin nici in ziua de azi. Dar tocmai AZI este cea mai buna zi pentru a intelege si a lua in considerare vorbele spuse de Hipocrate. Pentru ca o mancare sanatoasa echivaleaza cu o viata sanatoasa.

Ne hranim pentru a ne asigura toate substantele necesare cresterii, dezvoltarii si regenerarii celulelor si, implicit buna functionare a intregului organism. Dar dincolo de nutrientii macro si micro binecunoscuti : carbohidrati, proteine, lipide, minerale si vitamine, o mancare sanatoasa ne asigura medicamentele de care avem nevoie pentru a preveni si vindeca afectiunile de sanatate.

Noi, AZI, consideram ca stiinta a avansat in asemenea masura incat cuvintele spuse acum 2500 de ani nu sunt altceva decat niste vorbe in vant. Dar aceeasi stiinta moderna descopera ca o mancare sanatoasa ne poate asigura medicamentele de care avem nevoie, mai precis in alimentele de natura vegetala se gasesc niste substante cu adevarat puternice si cu rol de medicament – fitochimicalele.

Ce sunt fitochimicalele ?

Aceste substante sunt denumite generic “fitochimicale” si sunt produse doar de plante, fructe, legume, nuci, seminte – de unde si denumirea lor (“fito” in greaca inseamna planta). Cercetatorii au identificat mii de astfel de substante, desi doar cateva dintre acestea au fost studiate cu atentie.

Fitochimicalele nu sunt nutrienti esentiali, acest fapt insemnand ca substantele nu sunt necesare corpului pentru a sustine viata. Plantele produc aceste chimicale pentru a se proteja impotriva diverselor boli sau daunatori, iar cercetarile stiintifice efectuate recent au demonstrat ca fitochimicalele pot proteja inclusiv organismul uman impotriva bolilor.

Cum actioneaza fitochimicalele ?

Dupa cum spuneam, s-au identificat mii de substante de acest tip, iar fiecare actioneaza diferit. Totusi s-au studiat si identificat efectele principalele ale fitochimicalelor asupra sanatatii omului:

  • Antioxidanti : majoritatea fitochimicalelor activeaza ca si antioxidanti, protejand celulele noastre importiva distrugerii oxidative si reducand astfel riscul dezvoltarii anumitor tipuri de cancer. Dintre fitochimicalele ce joaca un puternic rol antioxidant se pot mentiona : sulfitii alili (ceapa, praz, usturoi), carotenoizii (fructe, morcovi), flavonoizii (fructe, lefume), polifenolii (ceai, struguri);
  • Actiune hormonala : isoflavonele, identificate in soia si produse de soia, pot inlocui cu succes estrogenul, ajutand astfel la reducerea simptomelor menopauzei si prevenind aparitia osteoporozei;
  • Stimularea enzimelor : indolii, care se gasesc in legumele din familia cruciferelor (varza, broccoli, conopida), stimuleaza enzimele cu rol protectiv impotriva cancerului;
  • Interferenta la nivel de ADN : saponinele din leguminoase interfereaza cu multiplicarea ADN-ului la nivel celular, prevenind, de exemplu, multiplicarea celulelor canceroase. Capsaicina, din ardeii iuti, protejeaza celula la nivel de ADN de actiunea substantelor carcinogene;
  • Efect anti-bacterian : alicina din usturoi are proprietati anti-bacteriene;
  • Actiuni fizice : unele fitochimicale actioneaza ca niste strajeri la portile de intrare in celulele noastre, prevenind astfel intrarea unor agenti patogeni. De exemplu, proantocianidele din merisoare sunt responsabile cu prevenirea si vindecarea infectiilor urinare.

Care sunt principalele fitochimicale ?

In acest tabel sunt prezentate principalele substante fitochimice, rolul lor pentru sanatate si sursa din care le putem obtine :

Denumire Beneficii Surse
Indole-3-carbinol Previne aparitia cancerului, in special a cancerului de san, cervical, colorectalActioneaza ca medicament pentru displazie cervicala, fibromialgie,papilomatoza, lupus sistemis eritematos, dezechilibre hormonale, detoxifierea intestinelor si a ficatului, sustinerea sistemului imunitar Broccoli, varza de Bruxelles, conopida, varza, varza Kale, ridichi, gulii
Sulforafan Previne aparitia cancerului, in special a celui de prostataActioneaza prin promovarea apopteozei (moartea programata a celulelor) canceroase Broccoli, varza, conopida
Flavonoizi : quercetin, apigenin, antociani, tanini Actioneaza ca medicament pentru boli cardiovasculare : ateroscleroza, colesterol mare, boli de inima si probleme ale circulatiei sangelui;Trateaza si previne diabetul, cataracta, ulcerul, schizofrenia, astm, guta, sindromul oboselii cronice, infectii virale, cancerul Vin rosu, struguri, sfecla, fructe de padure, hrisca, mere
Carotenoizi : β – caroten, luteina, licopen Asigura 50% din necesarul de vitamina A;Previn si vindeca boli precum : astmul, cataracta, degenerenta maculara, cancer, boli cardiovasculare, alzheimer, depresie, parkinson, schizofrenie, infertilitate, psoriazis si vitiligo Morcovi, dovleac, cartof dulce, piersici, rosii, pepene, ardei gras
Clorofilin Puternic detoxifiant, elimina mirosul neplacut al respiratiei sau al pungii in caz de colostemie, vindeca ranile, trateaza pancreatita Plante cu frunze verzi : spanac, salata, kale, patrunjel, stevie, frunze de telina etc
Polifenoli : catechina si teaflavina Stimuleaza memoria si procesele de gandire;Se folosesc in curele de slabire sau pentru tratarea diverselor probleme digestive (voma, diaree, arsuri), dureri de cap, osteoporoza;Previn si trateaza diverse tipuri de cancer : de san, de prostata, colo-rectal, gastric, de plamani;Actioneaza ca si medicament pentru : infectii cu HPV, displazie cervicala, Parkinson, diabet, sindromul oboselii cronice, tensiune arteriala, pietre la rinichiPuternic efect antioxidant Ceai verde si negru, cafea
Fenoli : curcumin, acid cafeic, acid clorogenic, acid ferulic, acid malic Folositi ca medicament pentru : artrita, dureri stomacale, balonari, pierderea apetitului, probleme ale ficatului si bilei, dureri de cap, bronsite, raceli, infectii pulmonare, fibromialgie, probelem menstruale si cancer Turmeric, cafea, mere, rosii,
Terpenoide : limonen si limonin Previne si trateaza diverse tipuri de cancerSe foloseste in reducerea greutatii si tratarea bronsitelor Citrice, condimente (lemongrass, rozmarin, roinita)
Acid elagic Previne si trateaza aparitia cancerului. Studiile au aratat ca acidul elagic are proprietatea de a elimina chimicalele cauzatoare de cancer si de a impiedica dezvoltarea celulelor canceroase.Se foloseste si pentru tratarea infectiilor virale si bacteriene. Capsuni, zmeura, afine, mure, nuci

Trebuie sa luam suplimente cu fitochimicale ?

Relatia dintre hrana si sanatate este extrem de complexa. Nu este recomandata inlocuirea hranei cu suplimente. Fitochimicalele existente in hrana actioneaza ca “medicamente” doar in anumite conditii si alaturi de alte componente nutritionale ale hranei. De exemplu, suplimentele de Indole-3-carbinol, chiar daca au o concentratie mai mare, nu au aceeasi actiune benefica cum il are consumul unui preparat de mancare pe baza de broccoli. De aceea, doar o mancare sanatoasa bazata pe consumul unei game mari de fructe, legume, plante, nuci, seminte si cereale integrale, ne poate asigura efectul de medicament al hranei.

Cum ne asiguram necesarul de fitochimicale ?

Dupa cum spuneam si la inceputul articolului, doar din mancare sanatoasa ce consta in alimente vegetale (plante, fructe, legume, nuci, seminte, cereale) ne putem asigura cu aceste substante ce joaca un rol deosebit in mentinerea sanatatii noastre.

Iar in ceea ce priveste asigurarea necesarului de fitochimicale sunt 3 directii importante pe care sa le urmam :

  1. Consumul unei varietati cat mai mari de fructe si legume, nuci, seminte si cereale – astfel ne asiguram ca ne aducem in organism intreaga gama de fitonutrienti benefici;
  2. Consumul acestora preponderent in starea lor cruda, neprocesata termic – evitand astfel distrugerea substantelor benefice, prin expunerea lor la o temperatura mare;
  3. Consumul de alimente integrale, neprocesate – cerealele integrale, orezul integral si toate alimentele pe care le consumam in starea lor naturala sunt incarcate de fitochimicale benefice;

In concluzie : cele mai puternice medicamente sunt in hrana, fapt demonstrat prin studii si cercetari stiintifice. O mancare sanatoasa ne asigura tot ceea ce avem nevoie pentru a preveni aparitia bolilor si pentru a ne vindeca de diversele afectiuni de sanatate.

 

 

 

Sursa: hranatate.ro

TAGS :

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *