Importanta enzimelor in functionarea corecta a sistemului digestiv

POSTED BY Andrei | oct., 17, 2016 |

Pentru a pierde in greutate ai nevoie de un sistem digestiv care sa functioneze la parametri normali. Iar cu un sistem digestiv optim si o alimentatie bazata pe alimente integrale, crude, vii, este practic imposibil sa te ingrasi. Imagineaza-ti! Poti manca ce vrei si cat vrei atat timp cat este hrana vie si nu pui niciun gram. Exceptie fac persoanele care au anumite dereglari digestive sau ale glandelor interne – desi cu siguranta le va fi mai bine adoptand alimentatia cruda. E bine de stiut ca atunci cand te hotarasti sa adopti hrana vie ca si stil de viata, vei trece prin mai multe etape de dezintoxicare si curatire interioara, pana vei observa o scadere semnificativa in greutate.

Problema greutatii corporale nu este una izolata, ci din contra, este parte a intregului organism . Un dezechilibru intr-o anume zona a corpului afecteaza intreg organismul. Greutatea este un simptom a ceea ce se intampla in sistemul digestiv, hormonal, emotional, al felului de a dormi si de a reactiona la stres cat si in nivelul de energie al corpului.

Enzimele care se gasesc in mod natural in alimentele vii ajuta in reducerea obezitatii la nivelul intregului corp. Enzimele au un rol mult mai important in organism decat sa ajute la digestia alimentelor. Enzimele sunt responsabile de fiecare reactie chimica la nivelul fiecarei celule din organism. Mineralele, oligo-elementele, vitaminele si hormonii nu-si pot efectua functiile in organism daca nu ar exista enzimele. Nu poti face nicio miscare fara ajutorul enzimelor. Nu poti gandi fara ajutorul enzimelor. De fapt, am putea spune ca enzimele sunt sursa vietii. O dieta ce nu contine enzime vii te indeparteaza de viata. Iar orice fiinta ce se indeparteaza de viata incepe sa moara. Pentru noi oamenii asta se traduce in boala, kilograme excesive in plus, depresie – maladiile omului modern.

Un pas important in lupta cu kilogramele il reprezinta activitatea enzimelor.

Lipaza, care este o enzima ce rupe lantul de grasime se gaseste din belsug in alimentele vii, crude. Din pacate putini dintre noi consuma suficiente alimente crude pentru a furniza organismului cantatea de enzime necesare digerarii unei cantati normale de alimente, sa nu mai spunem de ce este in exces. Lipaza, dupa cum am spus, are rol in digestie, distributia grasimii in corp si folosirea resurselor corpului pentru producerea de energie. In absenta lipazei, grasimea se acumuleaza. Cel mai frecvent in zona feselor,soldurilor si abdomenului.

Proteaza este o alta enzima esentiala unui corp sanatos, a carui functie este aceea de a rupe lanturile proteice si de a elimina toxinele. Eliminarea toxinelor este esentiala atunci cand sunt arse grasimile pentru ca grasimile sunt „camarutele” de depozitare a toxinelor. Pe masura ce depozitele de grasime sunt distruse, toxinele sunt eliberate in organism, fapt ce poate cauza de multe ori retentie de apa si balonare.

De asemenea, stim ca atunci cand corpului nu ii sunt furnizati nutrientii de care are nevoie din alimentele consumate – iar alimentele gatite isi pierd in proportie de peste 60% elementele nutriente – corpul primeste un semnal de alarma pentru a ‘pune la pastrare’ sub forma de grasime in ideea de a preintampina o eventuala criza – deci va acumula si mai multa grasime. Tot atunci, corpul nu mai elibereaza homonii de satietate – de unde si starea de foame continua. De aici rezulta un ciclu vicios de a manca in continuu si a nu te simti satul. Efectele fizice cumulate cu efectele la nivel emotional ale unei digestii dificile duc in timp la probleme de alimentatie, depresie si anxietate.

Atunci cand ai o dieta bazata in proportie de peste 80% din alimente crude primesti in proportie foarte mare nutrientii in starea naturala precum si suficiente enzime care sa ajute corpul sa digere hrana in mod eficient – de notat aici faptul ca fiecare aliment in stare naturala este ‘dotat’ cu propriile enzime de digestie.

Pentru a digera alimentele procesate, corpul trebuie sa apeleze la rezerva proprie de enzime, care este limitata – asta inseamna ca energia necesara efectuarii activiatilor curente este folosita la digerarea hranei – nu-i asa ca dupa o masa copioasa te simti obosit si simti ca ti-ar prinde bine un pui de somn? Totusi, enzimele din alimentele crude va pot reda energia si contribuie la eficientizarea metabolismului celular. Este dovedit faptul ca atunci cand te simti bine in pielea ta, se vede pe tine si in plus, te simti bine si psihic.

Sistemul modern de alimentatie ucide enzimele din alimente, nu numai prin procesarea termica, dar si prin stresul la care sunt supuse unele legume sau fructe, pesticidele cu care sunt stropite, sau ingrasamintele si hormonii de crestere cu care sunt injectate. De asemenea, stilul de viata modern, stresul, agitatia, dereglarea ceasului biologic, toate acestea duc la anihilarea enzimelor benefice. Nu-i de mirare ca suntem atat de ‘saraci’ in enzime! deci alimentatia cruda,chiar si partial cruda este benefica nu numai in pierderea kilogramelor in plus, ci si in imbunatirea calitatii vietii.

 

Sursa viataverdeviu.ro

TAGS :

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *