Turmericul, o planta cu arie larga de actiune

POSTED BY Andrei | feb., 07, 2017 |

Turmericul este o planta erbacee de origine asiatica, Inrudit cu ghimbirul si cultivat in India, sudul Chinei, Taiwan, Japonia, Indonezia, Africa. Este folosit  in bucataria indiana drept condiment, avand un gust iute amarui, aromatic.

In scop terapeutic se foloseste radacina.

Radacina de turmeric contine: uleiuri volatile, sescviterpene (alfa si beta turmerone, alfa-curcumen, zinziberen), monoterpene, un colorant de culoare galbena, numit curcumina, saruri minerale, peptide solubile in apa (turmeriu peptida) si polizaharide.

Turmericul are actiune colagoga (favorizeaza eliberarea bilei in duoden), coleretica ( stimuleaza secretia biliara a ficatului), creste capacitatea ficatului de a elimina toxinele, actiune antimutagenica ( reduce producerea spontana de mutatii ), anticancerigena, inhiba dezvoltarea tumorilor canceroase si a metastazelor (cancer de san, de stomac, de colon, de plamani, de piele), actiune antiinflamatorie, hepato-protectoare, antioxidanta, are proprietati antibiotice, antibacteriene, antivirale, imbunatateste circulatia, antiaterosclerotic, antiagregant plachetar, previne formarea trombilor vasculari, previne infarctul, purifica sangele, reduce nivelul colesterolului, previne boala Alzheimer si efectele ei prin dizolvarea microplacilor care se formeaza intre neuronii din creier, creste mobilitatea articulatiilor, tendoanelor, reduce tumefactia, febrifug ( reduce febra ), calmează tusea, durerea in gat, inmoaie secretiile bronsice, actiune hemostatica ( opreste hemoragia ), cicatrizanta.

Preparatele fitoterapeutice pe baz de turmeric sau consumul condimentului propriu-zis sunt indicate in caz de  tulburari circulatorii, hematoame, luxatii, contuzii, febra musculara, boli hepato-biliare, flatulenta, icter (galbinare sau boala a ficatului si a vezicii biliare care face ca fierea sa treaca in sange si sa coloreze pielea ), hemoragii, colita ulcero-hemoragica, boala Crohn, artrita reumatoida, infectii respiratorii, cancer, afectiuni reumatismale.

Pudra se poate administra cate o jumatate de lingurita de trei ori pe zi in amestec cu suc de fructe (morcov, mar, portocale, struguri) sau legume.
Infuzie din radacina –  se prepara din o lingurita de radacina la o cana cu apa, se pot consuma 2 cani pe zi.
Tinctura – se administrează 15-20 de picaturi pe zi.

Folosita in cantitati mari, radacina de turmeric poate produce iritatie gastrica iar in zonele in care se foloseste in mod traditional la condimentarea alimentelor incidenta ulcerului gatric este mult mai frecventa.

Persoanele care urmeaza un tratament cu anticoagulante trebuie sa foloseasca cu precautie (si sub indicatia medicului) astfel de reparate fitoterapeutice cu turmeric.

 

 

 

Sursa: csid.ro

TAGS :

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *